Samen duurzaam

De bouw van een prachtige, solide en sociale woonplek hoeft gelukkig niet ten koste te gaan van de planeet. Samen IJzersterk wordt gasloos, energieneutraal en rain proof opgeleverd. Het woongebouw krijgt een EPC van -0,2 en voldoet aan de eisen voor het hoogst haalbare energielabel.

Samen IJzersterk energieneutraal
We plaatsen zonnepanelen op de daken. Een warmtepomp met aansluiting op de WKO, de warmte –en koudeopslag verwarmt en koelt de woningen. De vloeren worden voorzien van vloerverwarming waarmee je tevens kunt koelen. Wanden, vloeren en dak worden extreem goed geïsoleerd. In de kozijnen komt driedubbele beglazing (HR+++ glas). Restwarmte winnen we terug, daarvoor gebruiken we WTW-installatie, die de woningen ventileert.

Samen IJzersterk Rainproof
Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Steeds vaker zullen we te maken hebben met extreme neerslag. Tijdens piekbuien valt er meer water dan de bodem en het riool kunnen verwerken. Deze pieken kunnen we dempen door water op te vangen op het dak van Samen IJzersterk. We leggen een retentiedak aan, dat bestaat uit een combinatie van kratten met een waterbergend vermogen. Het water uit de kratten sijpelt naar infiltratieputten in de grond, waar het vertraagd in de bodem wordt opgenomen. Daar waar mogelijk wordt het dak voorzien van groen. De sedumplanten zuigen een deel van het water op, maar er is meer: het haalt fijnstof uit de lucht en verrijkt de biodiversiteit. Het dak van Samen IJzersterk is niet zomaar een dak!

Samen IJzersterk Natuurinclusief
Wij mensen, maar ook dieren en planten hebben recht op een gezonde leefomgeving. Onze bouwgroep ziet hen als medegebruiker en medebewoner van het gebied. We bieden beschutting aan insecten en vogels. We beoordelen of het mogelijk is om een bijenhotel te realiseren, en nestkasten voor de vleermuis, gierzwaluw en huismus te plaatsen.