Inspraak
“Wat ons in eerste instantie aantrok tot Samen IJzersterk was om tegen een betaalbare prijs een duurzame, kwalitatieve woning te ontwikkelen samen met enthousiaste architecten en een ervaren bouwer. Het hebben van inspraak in een nieuwbouwproject sprak ons ontzettend aan. En het idee om dat samen met een groep mensen te doen met vergelijkbare interesses zoals in duurzaamheid, ontwerp of sport.”

Locatie
“De doorslag om in te stappen was toch wel de locatie van Centrumeiland en de duurzame belofte van Strandeiland. Er worden veel sporten beoefend op IJburg en het omringende water en het groen maakte ons echt enthousiast. En dat onze vrienden onze buren worden!”

Goed doordacht
“Daarbij voelt het alsof Centrumeiland (en Strandeiland) wordt gemaakt voor de menselijke maat, goed doordacht en in de traditie van Amsterdamse hedendaagse stedenbouw.” Sofia: “Als planoloog vind ik dat belangrijk.”

Gekozen woningtype en personalisatie
”Het woningtype wat wij hebben is een Herenhuis met daktuin. Vooral het hebben van een eigen buitenruimte was belangrijk bij onze keuze. De Herenhuizen hebben een vide aan de straatzijde. Wij hebben ervoor gekozen om deze vide in tweeën op te delen, zodat er ook een ruimte ontstaat aan de tuinzijde. Op de tweede etage hebben we drie slaapkamers waarbij het idee is dat de master bedroom los van de achtergevel komt te hangen. Op de eerste etage komt dan de woonkeuken als het hart van de woning met een zithoek De ruimte op de begane grond krijgt waarschijnlijk een mix aan functies: kantoor/speelruimte/leestafel.
Qua afwerking denken we aan natuurlijke materialen in combinatie lichte, zachte kleuren.”

Form over function?
”De reden dat we voor deze indeling en afwerking hebben gekozen is voornamelijk om in plaats van de vierkante meters te maximaliseren, liever een bepaalde architectonische kwaliteit in de woning waarborgen. Maar het blijft een afweging tussen functie en esthetiek. We hebben namelijk ook een aantal minimale eisen zoals het hebben van 3 slaapkamers en een functioneel washok.”

Mede-Opdrachtgeverschap
”Met Samen IJzersterk bouwen we samen: de architect, de bouwer en de bewoners. Als toekomstige bewoner ben je Mede-Opdrachtgever (MO) van het project. Samen met je buren, ook MO-ers, word je lid van de Vereniging van Opdrachtgevers (VvO). Deze wordt met hulp van De Regie Advies opgericht. De groep komt samen tijdens Algemene Ledenvergaderingen om collectieve wensen te bespreken, kennis uit te wisselen en besluiten te nemen die de voorkeuren van alle MO-ers vertegenwoordigen. Je kiest zelf in hoeverre je betrokken bent bij het collectieve proces. Je kunt actief zijn maar dat hoeft niet per se. Elke mate van participatie wordt door ons gerespecteerd.”

Bekijk de woningen