David en Roel van architectenbureau Raumplan maakten het architectonisch ontwerp van Samen IJzersterk in co-creatie met de toekomstige bewoners. In overleg met hen zijn de belangrijkste keuzes voor het ontwerp van het woongebouw inmiddels gemaakt. David: “We hebben gekeken naar de manier waarop de toekomstige bewoners thuis wonen, of hoe ze zouden willen wonen. ‘The Feeling of Home’ is wat we zoeken.” Roel: “Onze eerste vraag is: 'Hoe woon jij het liefst?’ Op basis daarvan hebben we verschillende woningtypen onderzocht samen met de bewoners. Is er behoefte aan een loft of een herenhuis, aan geborgenheid of juist een wijds uitzicht? Samen zijn we uitgekomen bij het fundament van het project, dat bestaat uit 32 unieke woningen met veel aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, buitenruimtes, veel groen en een collectieve plek.”

Wohngenossenschaften
Raumplan is geïnspireerd door de Zwitserse 'wohngenossenschaften'. Collectieve woonvormen zijn daar heel gewoon. Ook kijkt het bureau naar de Zuid-Europese woningbouw, waar veel meer wordt gekeken naar de kwaliteit dan naar de efficiëntie en de kwantiteit van de ruimte. David: “De seriematige woningbouw die we in Nederland kennen, wordt vaak nog gekenmerkt door standaardisatie. Ik vergelijk die aanpak met een confectiepak: een generiek pak dat zoveel mogelijk mensen moet passen. Echter, wonen is juist super persoonlijk. Samen IJzersterk is dan ook juist een maatpak. Bij dit project mag je extremer kiezen, zij het met oog voor het groepsbelang.”

"Onze eerste vraag is: Hoe woon jij het liefst?"

Visie
De kwaliteitsgerichte aanpak vertaalt zich op vele punten terug in het ontwerp. “De ontsluiting - de toegang naar de woningen toe - en de ruimtelijke verkamering is bijvoorbeeld in de meeste Nederlandse woningen best pragmatisch. Wij hebben als bureau de visie om hier veel meer aandacht aan te geven in onze projecten. “Kamers die meerdere functies kunnen hebben, of splitlevelwoningen waarbij kamers visueel in verbinding staan maar toch ook geborgenheid bieden”. “Een voorbeeld is de galerij” zegt Roel. "De gallerij verbindt alle woningen met elkaar. De galerij is 2,5 meter breed, dat is royaal. Hier kan je op zijn Amsterdams de tafel buiten zetten als het mooi weer is. Het is een informele ruimte, waar je elkaar kunt tegenkomen en waar je de ruimte hebt. Kortom: een leefgalerij.”

Brede woningen
Een ander voorbeeld betreft de beukmaat, de mate waarin wanden uit elkaar staan. Roel: “Wij hebben bewust gekozen voor brede woningen met royale ramen waarin je kan zitten. Een gemiddelde woning in Amsterdam is vaak 5 meter breed, bij ons zitten er smalle herenhuizen in, maar ook woningen van wel 9 meter breed. De breedte lijkt een detail, maar het effect is groot. Er komt veel meer licht binnen, en je woont anders. Het ontwerp oogt licht en fris.” David: “We willen dat het gebouw positiviteit uitstraalt. Kleur vinden we belangrijk en spannend. Er komen accentkleuren in de voordeuren en hoofdentree. De buitengevel wordt opgetrokken uit een lichtere steen die het blok niet te dominant en zwaar maakt. Het hout van de achtergevels willen we gaan behandelen op een manier die kleur geeft én dat je de structuur blijft zien. Door het te behandelen blijft het hout mooi en wordt het niet grijs. Lichte kleuren passen bij de blauwe luchten en de strandkleur van IJburg. Is de bewoner blij, dan is ons doel bereikt.”